четвъртък, август 23, 2012

Има някакъв смисъл

Ясно е, че винаги ще има шарлатани и измамници, че винаги ще има хора, които ще им се връзват. Ясно е, че като цяло българските институции са по-скоро зле. Ясно е и че една птичка пролет не прави, но пък все отнякъде се започва и една птичка е по-добре от нула. С една дума - много е приятно, когато оптимистично подаденият сигнал срещу противните измамници предизвика следния адекватен резултат:

"ОТНОСНО: Ваша жалба в КЗП с вх. No Ц-03-3404 от 03.04.2012 г.
...
Уведомяваме Ви, че всички събрани документи и доказателства са разгледани на заседание на Комисията за защита на потребителите и е взето решение, документирано с Протокол No 27 от 19.07.2012 г., че във въпросния случай фирма "Кис-Т" ЕООД използва нелоялна търговска практика по смисъла на ЗЗП и в съответствие с правомощията на КЗП на търговеца ще бъде ангажирана административно-наказателна отговорност."


Става дума за разпространителите на така наречените "еко-топки" за пране, за които наглите мръсници твърдят, че замествали праха за пране и като си купиш гумена топка за 8-10 лв. и я слагаш в пералнята с прането вместо препарат, переш (почти) също толкова ефективно, но по-екологично и по-"био". Естествено, уточняват, че при по-силно замърсени дрехи трябвало все пак да се добави и малко прах за пране. Също толкова естествено, вероятно никой не е тествал дали има разлика в резултата от прането на леко замърсени дрехи със и без "еко-топка" :)

За самата ефективност на продукта, можете да почерпите следните ценни знания относно "активните" му съставки:

- Антибио топчета, които убивали плесента и патогенните организми от пералнята.
- Хлорнеутрализиращи топчета, които (изненада) "неутрализират съдържащия се във водата хлор, който уврежда дрехите". Интересно как същата тази увреждаща чак дрехите вода, иначе може да се пие.
- Магнитни топчета, които "намаляват водните молекули, което предотвратява образуването на варовик" - това лично за мен е най-голямата загадка :)
- Анални... упс, алкални, топчета, които "поддържат йоните на водата на ниво 10pH ... засилват проникващата ( ;) ) сила и измиващия ефект" - интересно, но не и убедително ;)

В секцията "Въпроси и отговори" на сайта с офертата има дори по-любопитни факти, за които няма да пиша spoiler-и :)

Хубаво е да знаем, че дори при подобни убедителни и правдоподобни твърдения, експертите на Комисията за защита на потребителите не са се поддали на заблуда, а са проверили внимателно фактите и са санкционирали гадовете :)


P.S. Очаквам решение и по още един сигнал, този път на тема пречистване на тялото от токсините чрез киснене на краката във вода, която става кафява :) Подадох сигналите едновременно, така че се надявам на скорошна развръзка :)

6 коментара:

  1. Продуктът да се преименува на пластмасова декоративна плувка за пералня?

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно! Аз заведох жалба срешу Мултирама, защото се опитаха да ми минат с номера, че телефона ми е мокрен и затова отпадала гаранцията и все още чакам отговор, надявам се също да бъде позитивен резултата. Трябва да си търсим правата при всяка възможност и да разобличаваме всяка псевдонаучна и псевдополезна глупост, която се опитват да ни пробутат :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хахаха това ми направи следобеда много по-забавен. Трябва да прелистиш http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=503743.0 ако не си досега: мамите са пълни с ентусиазъм, някъде на втора страница някой се опитва да им направи упреснителен курс по химия, обаче го навикват да млъкне с реплики като "аз не съм тъпа, ама не съм химик да анализирам..на мен ми пере добре" :D Също е полезно защото научаваш колко точно се изпира само с вода и утайки от перилни препарати (очевидно поне малко се изпира..)

    ОтговорИзтриване
  4. Ми не знам, аз веднъж бях пуснала прането без препарат по грешка (демек, забравих да сложа) и определено си личеше, даже всъщност по това разбрах - чорапите си миришеха :) От друга страна, може нашето пране (и в частност чорапите) да е по-мръсно от тяхното :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хаха, сега видях и този коментар от сайта на БГ мама: "А какъв е този антибиотик вътре? Последното, с което ще пера дрехите на алергичните ми деца е антибиотик, било то и в минимални количества" - not sure if fail or win :)

    ОтговорИзтриване