петък, септември 03, 2010

Домашна лаборатория 4 - химично-биологични експерименти

На последно (за сега) място ще разкажа за случайните „експерименти” в кухнята. При повечето от тях, както се досещате, единственото вълнуващо в развръзката е цветът на поникналата плесен – от бухнало снежно бяло, през екзотично оранжево и класическото синьо-зелено, до подозрително мазно черно. Трепет предизвиква и въпросът дали този път най-после не сме отгледали нещо отровно, от което ще умрем до 12 часа след като сме вдишали спорите. Миризмата, учудващо, рядко се оказва проблем, тъй като ако започне да се усеща, експериментът бива прекратен най-много до 2-3 дни, а в част от случаите всичко протича в изолирана среда – здраво завързана и забравена найлонова торбичка, в която и гледката и миризмата със сигурност са умопомрачаващи, но за щастие единственото, което узнавам за съдържанието й е, че е кафяво и меко. Дори да е било моркови.
Наскоро обаче един от тези необещаващи щастлива развръзка кухненски експерименти ми поднесе приятна изненада. Случаят бе класически – чаша, оставена за миене преди 2 дни, като се оказа, че в нея е останало и 2-3 пръста мляко. Когато реших да я измия видях, че, естествено, е вкиснало, но не под формата на гадна пресечена течност, а под формата на най-нормално кисело мляко! Да, имаше един голям мехур и леко жълтеникава коричка, но миришеше като обикновено вкусно кисело мляко (по-кисело от това на магазина, което така или иначе не е много кисело) и под въпросната коричка и изглеждаше именно като такова. Осмелих се да близна миниатюрно количество, което – каква изненада – също имаше вкус на кисело мляко. Е, не посмях да изям всичкото, а чинно си го изхвърлих, но пък реших, че щом става от само себе си, то при контролирани условия и със закваска – непременно трябва да успея да си подквася млекце!





Получи се :) Не много гъсто, но все пак прилично, и си го изядох :) Пробвах и още един път, като добавих в прясното мляко и малко захар - да има повече храна за бактерийките, да се множат повече и респективно да стане по-гъсто киселото млекце. Привидно гениалният план не знам защо не сработи и млякото се получи със същата гъстота, но сладко :) За съжаление и двата пъти ме домързя да го снимам, така че ще трябва да ми повярвате и без доказателства :)

Ъпдейт:
Оказа се, че все пак ще мога да представя снимков материал - по някаква невероятна случайност ( ;) ) съм забравила половината недоядено бурканче от втория опит в хладилника. Днес, 3 дни след като го открих и извадих за целите на снимането, най-после го снимах. Не е в най-добрия си вид :)



3 коментара:

  1. Надявам се вотрият пъ да си ползвала за закваска полученото от първия път:)а се съмнявам тия бактерии да ядат сладко:) трябва да си намерим и истинско прясно мляко:)

    ОтговорИзтриване
  2. Бе тея бактерии така или иначе някакви подозрителни ми се видяха на мен - все пак не се получи истинско "кисело" - мисля, че онова дето стана спонтанно е било по-близо до истината :) А пък за истинското прясно мляко, докато не си завъдим крави на терасата няма да стане - пък чак толкоз дълго не смятам да не я чистя :D

    ОтговорИзтриване
  3. Вени, не затваряй буркана, а го остави да диша, с тензух. Ако по някаква случайност не си го направила така, пробвай, може да стане по-гъсто.

    Аз веднъж получих кашкавал в кутия от мляко (2% масленост). Приличаше на моцарела, имаше си и суроватка и миришеше идеално. Ама ме хвана страх да пробвам!

    А сега работя в/у боза. Ще постна във фейсбук като стане :)

    п.п. Бягай от черната плесен!

    ОтговорИзтриване