понеделник, ноември 05, 2012

Openfest 2012 през погледа на лектор :)

Ами да, бях лектор. Още ми е малко странно да си представя, че се случи така. Обикновено се чувствам уютно някъде сред публиката и не смея да доближа много лекторите (ако някой не ме замъкне), камо ли да си отворя устата да кажа нещо. И все пак според спомените в главата ми, разказите на другите и снимковия материал, явно все пак именно аз съм се подготвила, качила на сцената, говорила 45 минути и след това отговорила на куп въпроси. Все още се чувствам като че само съм присъствала на случката, а не че съм участвала като главно действащо лице :)

В цялото нещо ме забърка Крокодила, за което май в крайна сметка ще трябва да му благодаря – оказа се вълнуващо, интересно и различно. Подготовката – най-вече психическата, беше изпълнена с доста емоции – първо реших, че ще е интересно и се надъхах. После ме беше страх, реших, че не мога да се справя и май най-добре да се откажа. В мига, в който пратих на организаторите мейл, че се отказвам и те казаха „жалко”, вече толкова много съжалявах, че съм го направила, че ми идеше да се изям и оревах света. След два часа вече бях писала нов мейл, че всъщност май все пак искам да участвам – може и да съм поизнервила някого, не знам... :)

Последваха написване на лекция и първа репетиция в initLab, където до тогава не бях ходила, но се оказа много приятно местенце. Последната седмица преди феста трябваше да е посветена на учене, разказване и изготвяне на красиви дизайнерски слайдове, но на практика правихме презентацията в петък вечерта и събота до обяд (бели слайдове с черни букви :)), прочетох лекцията веднъж в събота и си я разказах веднъж рано сутринта в неделя. За щастие се оказа, че това е достатъчно – мина гладко и се притеснявах между 5 и 10% от онова, което очаквах (явно си бях изхабила потенциала за притеснение предния ден, когато прекарах известно време във фетална поза на дивана, с празен поглед зареян в нищото и издавайки скимтящи звуци). Май в крайна сметка успях да заблудя хората, че в лекцията ми има нещо интересно, те се радваха, аз се радвах и за капак получих и бутилка вино, която след това разнасях цял ден.

Освен моите лични вълнения, на феста имаше и други интересни неща :) Както винаги книги O’Reilly с красиви корици и вероятно интересно съдържание, разни джаджи, купища различни и интересни хора, шарени лепенки за залепване по неща и въобще приятна и любопитна атмосфера на хора, които са се събрали да видят и чуят интересни неща.

От лекциите интересни за мен бяха три. Първо (редът не е нарочен), лекцията на Крокодила и Яна за депресията – до много от нещата, които казаха, вече бях стигнала сама или ги бях чела някъде, но все пак беше и интересно и полезно. Много съм съгласна със съвета да се прави нещо крайно различно от онова, с което сме свикнали. Това е добре винаги, без значение дали човек е в депресия или не. Пробването и правенето на всякакви разнообразни неща – да опиташ нов спорт, да ходиш на някакъв странен курс, да ядеш или правиш странна храна, да отидеш с яхта в морето (*намиг*), да се хванеш да изнесеш лекция пред пълна с народ зала (*намиг-намиг*), особено, ако си си мислел, че това изобщо не е за теб, дава тръпка, вкус и цвят на живота, крайно различни от бозистото ежедневие. В крайна сметка това те „зарежда”, дава ти нещо, за което да се вълнуваш приятно и което да те подтикне да пробваш и още нови неща. Ако пък се хванеш да пробваш нещо, от което изпитваш слаб до умерен страх – още по-хубаво – хем повече адреналин, хем по-голяма изненада и победа, когато накрая всичко бъде наред и дори приятно :)

Лекцията на Крокодила (сам) за многото сървъри също беше интересна – не че ще ми влязат в пряка употреба тези знания, но общо взето разбирах за какво се говори, всичко звучеше логично, и понеже на мен винаги ми е интересно да разбера „как работят нещата” ми беше доста интересно. Предполагам, че за сис-админите е било още по-интересно.

Лекцията на Harald Welte за GNU GPL лиценза беше последната за феста и също беше интересна. Явно всички освен мен знаеха кой е лекторът, аз лично го видях и чух за пръв път, което отчитам като пропуск. Така или иначе, и без да знам, че *трябва* да го харесам, пак го харесах. Разказа интересни неща по подробен и логичен начин и с умерена доза хумор. Изглежда е доста умен и най-вече – отдаден на защитата на добра кауза.

Вечерите, както естествено се очакваше, бяха посветени на афтърпартита в Кривото, Rock It и пак Кривото, обилно поляти с бира, музика, приказки и хилеж :)

Въобще – Openfest 2012 беше супер, пак ще отидем :)

Update: Ето и линк към презентацията ми с любезното съдействие на ju, който освен че я качи онлайн, беше и основната движеща сила зад това да имам толкова хубава, мърдаща се и модерна презентация, по-готина от на всички IT-лектори на феста :)



P.S. за който се е чудил - думата "интересно" и нейни варианти се срещат в текста 15 пъти

P.P.S. думата "нещо" и нейни варианти също 15 пъти, съвпадението е случайно

4 коментара:

  1. Ако събереш желание, публикувай си и текста на лекцията :)

    ОтговорИзтриване
  2. С радост, само някой (с двубуквен ник) трябва да ми я направи на pdf, че сега е в някакъв странен насипен вид :)

    ОтговорИзтриване
  3. Очаквам с нетърпение видеото. Много съжалявам, че проспах talk-a ти, сигурен съм че е бил супер.

    ОтговорИзтриване
  4. @zaveqna, що просто не я paste-неш тука и да я оформиш леко :) Аз така направих с моята лекция.

    ОтговорИзтриване