вторник, април 06, 2010

Новите положения на Досъдебното производство по НПК - Маргарита Чинова



Не я чета цялата и подред, обаче това което прочетох е страхотно написано и обяснено. Не е досадно, въпреки че някои неща са повторени по различен начин, за да станат по-ясни. Няма никакви локуми, не е в суховат и/или надут/префърцунен стил (като Таков, например :) ), но не е и повърхностна. Просто съм изненадана, че някой е написал толкова балансиран учебник. Много логично са изтъкнати и обяснени и сериозни проблеми на практиката, които просто няма как да ти хрумнат ако си студент. Голяма част от тях биха могли да се решат с малки законодателни промени, но за жалост нищо не е направено вече 3 години, откакто е издадена книгата.
Единственият недостатък е, че са покрити само новите положения, а не е цялостен анализ на уредбата. Ще е просто прекрасно, ако Маргарита Чинова издаде една дебела тухла в стил Живко Сталев, за да не се чудят следващите поколения от къде да четат. С един прочит се разбира и запомня всичко, защото е обяснено просто, ясно и нагледно и най-вече - логично. Страхотна книга за всеки, на когото се налага да учи наказателен процес.

1 коментар:

  1. Напълно те подкрепям! Четеше се бързо, но въпреки това се възприемаше. Книжката ми даде отговори на редица въпроси, които възникнаха, докато четях по НПроцес. Надявам се някога вижданията й да се систематизират цялостно. Дочух, че ще има и редакция на учебника на проф. Сталев.
    Поздрави, Владимир от шеста група!

    ОтговорИзтриване