четвъртък, януари 15, 2009

Протестът на 15-ти

Вторият ден на протеста отново събра много хора на площада пред сградата на Народното събрание. Протестиращите ясно изявиха недоволството си от липсата на реакция от Парламента като отново скандираха "Oставка!", "Мафия" и "Долу БСП (ДПС)!". Цялото събрало се множество изразяваше единната позиция на неодобрение към правителството и решителност за отстояване на исканата промяна към политически отговорно поведение и поставяне на първо място на интересите на държавата и народа, вместо тези на самите управляващи. Заявено бе и намерението за продължаващи протести докато не бъде получен адекватен отговор, както на многобройните конктретни искания на представители на различни групи от обществото, така и на всеобщото – за поемане на отговорност и премахване на корупцията.

Единодушно бяха осъдени проявите на насилие както от страна на част от протестиращите през вчерашния ден, така и от страна на полицията. Националният химн, знамената и призивите „Единство!” създадоха усещането за единение, осъзната обща позиция – не на отделни прослойки, а на цялото българско общество. Крайно време беше!


Протест / Protest 15.01.2009

Протест / Protest 15.01.2009

Протест / Protest 15.01.2009

Протест / Protest 15.01.2009

Не минахме и без "интересни" случки - както се оказа, полицаите, проверяващи дали лица под 18-годишна възраст се опитват да отидат на протеста, спираха за проверка на документите не само ученици, а и хора на всякаква възраст, като правеха СПИСЪК на проверените - т.е. списък на хора участващи в протеста (хммм!). Няколко депутата, озовали се на улица "Цар Иван Шишман" обясниха на полицаите, че така не бива. Отговорът беше, че така им е наредено, а за повече информация който иска да се обърне към прес-центъра на МВР. Депутатите отбелязаха, че като народни представители по-скоро биха се обърнали към министъра, отколкото към прес център (:)). В крайна сметка пред настояванията на журналисти, депутати и събралите се граждани, полицаите обещаха, че вече няма да правят така. Друг е въпросът доколко са го спазили....

Протест / Protest 15.01.2009

Протест / Protest 15.01.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар