вторник, април 22, 2008

Да върнем домашната храна на мода!

Вчера изядох 200 гр. пържени картофи с 10 гр. сирене за обща цена от 4лв. и 10 ст.
На пазара 1кг. картофи струват около лев, а какво остава за 200гр. Като добавим труда по белене, рязане и вадене от фритюрника + цената на олиото (естествено, разделена на броя на използванията му) и на тока за изпържването, общата стойност на онова, което изядох, пак не може да достигне и 20% от онова, което ми струваше. Това не би било изненадващо, ако случката се беше състояла в някое заведение с добро обслужване и приятна обстановка, но всъщност се случи в обикновено квартално капанче с мръсни покривки, пластмасови столчета, омачкани менюта и изключително бавно обслужване.

Глупавите "салати" или другата "храна", които човек може да си купи от McDonald's или KFC, както и всевъзможните сандвичи по супермаркетите също са на цени, които далеч надхвърлят онова, което представляват - а тях ги ядеш или на крак или, в случая с McDonald's и KFC - в малоумна и миризлива обстановка.

И все пак хората продължават ден след ден да ядат сандвичи и пържени картофи на незаслужено вискоки цени, при това със съзнанието, че никога не могат да се нахранят само с едни картофки или с един сандвич.

Като се зачудих защо е така, стигнах до извода, че това се дължи на 2 причини:

1. Мързелът на хората да си приготвят сандвичите или друга храна за през деня сами, и
2. Усиленото втълпяване от страна на всякакви производители и разпространители на бърза храна, че тя е не само също толкова или дори по-вкусна и по-полезна от домашната, но е и по-"готина" и "модерна".

Да - именно мързелът, а не липсата на време, както всички твърдят, е едната причина. Мога да го твърдя, защото знам (от опит), че приготвянето на два сандвича с топено сирене и кашкавал отнема, с опаковането им и изчистването след това, около 5 минути.

От друга стана е факт, че рекламите на каква ли не храна са навсякъде около нас и без да съм се заглеждала специално, съм готова да се обзаложа, че съставляват не малък процент от рекламите изобщо. По телевизията, на билбордове и къде ли не още виждаме сочни месца, свежи зеленчуци и забавни слогани, които постоянно ни убеждават колко е модерно и готино да си купиш например сандвич от Subway за 4 и 50, а не да си донесеш от къщи. Ми да - тъпо е да мажеш филии у вас като някой бай Ганьо, а е толкова по-гот да си купиш - и фешън, и полезно... особено последното...

Тъй като мързелът е изконна човешка черта и всъщност не е чак толкова лош в умерени количества (например може да те накара да измислиш нещо), реших да атакувам вместо това рекламите на junk food-а и картофите за (4,10 х 5=) 20,5 лв./кг. (хм... че тя луканката не е много по-скъпа...), като направя призив за реабилитиране на имиджа на домашната храна:

Хора, яжте домашна храна, правете си сандвичи и си ги носете за обяд! Това изобщо не е тъпо! То е едновременно по-вкусно, по-полезно и по-евтино от онова, което иначе бихте си купили от магазинчето или заведението до офиса! Не отнема много време или усилия, а независимо, че продуктите ви пак са с консерванти и оцветители от магазина, със сигурност са по-добри от онова, от което се правят сандичите в McDonald's... каквото и да е то...

А и луканката ще ви дойде на цена колкото пържените картофи :)

1 коментар:

  1. Освен това яденето по заведения с техните мазнини Ви прави дебели и пак стимулира мързела Ви.

    Гответе на любимия си и правете любов.

    Make home food and love, not junk food and one night stands.

    ОтговорИзтриване